PANELLS TEMÀTICS

51º TROBADA DE CENTRES INNOVADORS - SETEMBRE
8 ena. Trobada de Centres Innovadors a Catalunya

PANELLS TEMÀTICS DE COMUNICACIONS

Adaptacions dels centres davant el Covid-19 - Processos d' innovació educativa a nivell de centre - Bones pràctiques i recursos - Escacs Educatius - Escolas i Museus / Patrimoni Natural i Cultural - Mesures antifracàs escolar i per a potenciar talents - Objectius de desenvolupament sostenible (ODS),salut i igualtat de génere - TIC, robòtica, STEAM - Innovació a la Universitat i formació del professorat

ANAR AL PROGRAMA DE LA JORNADA


PANELL DE COMUNICACIONS: ACTUACIONS DELS CENTRES DAVANT EL COVID-19

La seguretat al centre. Horaris, espais i grups. Re-organització del currículum i l'avaluació. Formació i suport al professorat. Suport als estudiants i les famílies

 

Aprenentatge Triplex

Modest Jou. Director General de FEDAC. <modestjou@fedac.cat>

 

Criteris i actuacions clau dels centres i del professorat en els temps Covid de formació híbrida.

Ponent: Pere Marquès Graells <peremarques@pangea.org>

Protocolo de bioseguridad frente el coronavirus para la vuelta al colegio. . Vídeos de apoyo para tratar el tema Covid en clase.

El impacto de la COVID-19 en la docencia está siendo enorme. Queremos volver a una docencia presencial pero padres y educadores tenemos muchas dudas y miedos por la seguridad de la vuelta a las aulas. En la charla repasaremos qué nos dice la ciencia al respeto:  qué sabemos de cómo se transmite el agente y cómo podemos en base a estos conocimientos, establecer unos puntos críticos de control en los  centros docentes. 

Mª Jesús Molina. Colaboradora del CSIC. <mcimadevila@icloud.com>

Cocreando la escuela pandemia / post-pandemia. Citerios de calidad para una escuela sin distancias. Para saber más.

Federico Malpica. Cofundador i President. Institut Escalae per a la Qualitat de l'Ensenyament-Aprenentatge. <fmalpica@escalae.org>


PANELL DE COMUNICACIONS: PROCESOS D'INNOVACIÓ EDUCATIVA A NIVELL DE CENTRE

 

Claus de l'èxit per a una innovació eficaç, eficient i continuada als centres docents.

Pere Marquès Graells <peremarques@pangea.org>

 

Implementando la evaluación formativa a nivel de centro.

Mariana Morales Lobo. Consultora Educativa Independiente <info@evaluaryaprender.com>

 

PANELL DE COMUNICACIONS: ESCACS EDUCATIUS

Escola Jaume Balmes.El Prat de Llobregat (Barcelona). Fem escac al coronavirus.

Presentació del projecte d'escacs educatius de l'Escola Jaume Balmes d'El Prat de Llobregat i les adaptacions que es venen realitzant des de l'inici del confinament a Catalunya fins a la represa de l'activitat al setembre

Xavier Garcia. Mestre de primària especialista de música. Coordinador del Projecte d'Escacs Educatius de l'Escola Jaume Balmes d'El Prat de Llobregat. Monitor escolar de la Federació Catalana d'Escacs. Membre d'ajEDU. <xavixec@gmail.com>

 
 

PANELL DE COMUNICACIONS: BONES PRÀCTIQUES I RECURSOS

100 dies de confinament-100 recursos diferents.

Silvia Soteras <ssoteras@mac.com>

Aprofitem les mesures de distanciament per generar noves pràctiques d'integració social amb els i les alumnes

Núria Valls <mvallsmolins102@gmail.com>

Tecnologías Invisibles a Simple Vista (TISV)

Mar Cano <mdmarcanom@gmail.com>

CEIP Virgen del Rosario. Albatera (Alacant) Flipped Classroom per a l'assignatura d'anglès a 3r. de primària.

El contingut desenvolupa la idea general d'una proposta de projecte d'innovació on s'aplica Flipped Classroom per a l'assignatura d'anglès al 3r nivell de primària.
A banda de la proposta, s'expliquen els punts principals per poder entendre aquesta "nova" i actualitzada manera de fer classe. A més a més, es parla del seu origen, així com dels avantatges i inconvenients que cal tindre en compte si s'utilitza el model.
El document mostra les imatges del projecte i proposa, breument, un mètode per analitzar les dades recollides i així poder comprovar la seua eficàcia.

Coloma Durà i Lucas Mestra d'anglès i estudiant de màster a la Universitat de les Illes Balears. <colomadurailucas@gmail.com>

INS Provençana. L'Hospitalet del Llobregat (Barcelona) Confid Unlocked.

Adrià Ramírez <aramir13@xtec.cat>

 

PANELL DE COMUNICACIONS: ESCOLES I MUSEUS / PATRIMONI NATURAL I CULTURAL

 

European FilmFactory Proyecto Europeo del Cine Patrimonio Cultural Universal para la Educación. Selección de películas, recursos didáticos y de comunicación TIC.

El Proyecto EFF incluye una selección de películas del Patrimonio Cultural Universal. Registro libre. Un Proyecto de Proyectos multilingüe que acompaña cada película con material innovador Didáctico y Multimedia para el Profesorado.

Mª Carmen Díez Calzada Scientix Ambassador <mdiez125@gmail.com>

 
 

PANELL DE COMUNICACIONS: MESURES ANTI-FRACÀS ESCOLAR I PER A POTENCIAR TALENTS

Sistemes de reforç i recuperació: escola inclusiva orientada a l'èxit de tots els alumnes

 

Les altes capacitats, som-hi? Empoderant les noies.

Esther Maria Secanilla Campo <Esther.Secanilla@uab.cat>

 

 

Com millorar els aprenentatges i reduir el fracàs escolar.

10 actuacions clau: currículum i avaluació bimodal, aprenentatge servei a l'aula, personalització i motivació, tutoria compartida i pla d'orientació personal...

Pere Marquès Graells <peremarques@pangea.org>


PANELL DE COMUNICACIONS: ODS, SALUT I IGUALTAT DE GÈNERE

La Ópera Científica, un Proyecto Scientix, punto de encuentro de Escuelas, Maestros y Museos en tiempos de Covid19 para el desarrollo sostenible.

La Ópera Científica GSO2020 Energize (uno de los proyectos Scientix Community) se construye con el trabajo colaborativo de la Escola Mestre Gibert, profesorado de varias Escoles de Catalunya y el Museo MUDIC de la Universidad Miguel Hernandez (Campus de Orihuela_Alicante).

Una reflexión inicial sobre el ser humano y la producción de Energía en todas las actividades vitales aproxima al conocimiento de las Energías renovables a través de Instrumentación, en tiempos Covid, Danza y canto Coral.

Mª Carmen Díez Calzada Scientix Ambassador <mdiez125@gmail.com>, Mireia Elías Escola Can Fabra (Barcelona) <melias6@xtec.cat> , M Carmen Perea. Directora Museo MUDIC (Universidad Miguel Hernández)

 

 

Una iniciativa global per l'educació emocional, ètica i social.

L'any passat es va fer públic el programa d'Aprenentage Social, Emocional i Ètic de la Universitat Emory d'Atlanta (EE.UU.). A Catalunya, un grup de persones del món educatiu i de la societat civil varen crear la «Iniciativa per l'Educació Emocional, Ètica i Social», una iniciativa sense ànim de lucre i de caràcter col·laboratiu, tant a nivell local com internacional, que pretén donar accés universal a aquest tipus d'educació i concretament a aquest programa.

Per tal de fer-ho possible, hem començat a traduir i adaptar els materials, col·laborant estretament amb Emory per tal de fer "nostre" el programa. Amb aquesta finalitat vàrem crear un seminari a l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Girona i aquest curs començarem un grup de treball al CRP de l'Alt Maresme. Volem que el programa, ja de bon començament, trobi lloc i es desenvolupi en el si del sistema públic d'educació, amb el suport docents que s'hi vulguin implicar.

Eulàlia Guiu Puget. Professora de Didàctica i Organització Escolar. UdG. <eulaliaguiu@gmail.com>, Andreu Orra Prat. Psicopedagog de l'EAP d'Osona <aorra@xtec.cat>, Marina Brucet Vinyals. Coordinadora Pedagògica de la Iniciativa <mbrucet@gmail.com>, Hans Burghardt. Coordinador General de Ia Iniciativa <hburghardt@ie3s.org>)

 

Projecte transversal de regulació emocional: què faig per estar bé?

El projecte es dissenya dins el marc del confinament de l'escola a causa del COVID-19 i es dirigeix a les etapes d'Educació Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.

Es parteix del principi que l'objectiu de l'educació emocional és el desenvolupament de competències emocionals: consciència emocional, regulació emocional, autogestió, intel·ligència interpersonal, habilitats de vida i benestar. Dins d'aquest context es plantegen els objectius generals següents en relació a la regulació emocional i les emocions positives durant el confinament del COVID-19:

- Millorar la regulació emocional dels nens/es i joves durant el confinament obligatori a causa del COVID-19.
- Capacitar als alumnes en aquest període de confinament per a manejar les emocions de manera apropiada.
- Acompanyar-los per a què prenguin consciència de la relació entre emoció, cognició i comportament.

Es tracta d'un projecte innovador de gestió emocional que utilitza la gamificació i determinats recursos tecnològics d'aprenentatge i comunicació per a aconseguir els objectius proposats.

Anna Casadevall Sala Psicòloga i coordinadora pedagògics de l'Saint George's School. <doip@saintgeorgeschool.es>


PANELL DE COMUNICACIONS: TIC, ROBÒTICA, STEAM...

 

Binomi. Esparreguera (Barcelona). Tecnopedagogia.

Maria de Montserrat Oliveras <moliveras@basseda.cat>, Jaume Basseda <jbasseda@binomi.cat>

 

Paradigma educativo del siglo XXI en la educación on line.

El cambio de modelos pedagógicos a tecnopedagógicos no sólo es el uso de la tecnología (herramientas como Teams, Meet, etc), si no va más allá de eso, es conocer cómo los ejes y agentes del cambio deben de actuar para que se alcancen los objetivos en el alumnado. Esta mini-ponencia tratará de explicar que el éxito de la transformación de modelos pedagógicos a tecnopedagógicos (presenciales, semipresenciales o a distancia), enfocándonos en los modelos on line, no es sólo depende de la Competencia Digital Docente y de las herramientas, si no más bien dependen de un buen diagnóstico y una buena planificación tomando en cuenta los ejes y agentes, siempre enfocándonos en su actuación sobre el modelo en el que se deseé actuar.

Fer del Real. Profesor-investigador Modelos Tecnopedagógicos en el área de Educación - UNIR. <maria.fernanda@unir.net>

Experiencia con más de 10 años como Profesora-investigadora en el área de Tecnología Educativa. Actualmente imparto docencia y dirijo TFMs en diferentes Másters en la facultad de Educación en la UNIR. Asesoro a Centros Educativos sobre su transformación de escuelas tradicionales a escuelas del siglo XXI usando los modelos tecnopedagógicos eficazmente, tanto en educación presencial como en educación híbrida y on line.

 

INS Torre Vicens. Lleida. STEAM. Comunitat confinada.

El confinament ens va obligar a plantejar-nos com podríem dur a terme activitats STEAM des de casa. Alumnes d'ESO van proposar reptes STEAM a les xarxes socials i van anar pujant també les solucions als mateixos. Des de Batxillerat van dur a terme una webinar on van exposar un seguit de projectes tecnològics realitzats als laboratoris TIC del Parc Científic i Tecnològic i amb GDG Google LLeida.

Sole Maresma <mmaresma@iestorrevicens.cat>, Marina Aguilera, <maguil97@iestorrevicens.cat>

INS Torre Vicens. Lleida. Les STEAM a les aules de Secundària. Vídeo.

En una societat tecnològica i digital a on constantment hem de donar resposta a controversies sociocientífiques i societecnològiques és una condició necessària i suficient, implementar les STEAM a les aules de primària i secundària. Ara bé, l'esmentada implementació es pot realitzar de diverses maneres. Des d'aplicar-ho només transversalment a implicar-hi tot el centre. Doncs bé, a l'INS Torre Vicens hem optat per aquesta darrera opció que ha comportat canvis a tres nivells, a nivell curricular, organitzatiu i metodològic.Si voleu saber quins són aquests canvis, escolteu els dos vídeos que s'adjunten

Esther Pintó. Professora i Cap d'estudis de l'INS Torre Vicens. Formadora del Departament d'Educació. Professora UdL-Departament de Química <epinto92@gmail.com>

 

Escoles Garbí Pere Verges. Badalona (Barcelona). Robòtica educativa en temps de confinament.

En aquesta comunicació s’explica com es va haver de transformar el projecte de robòtica en marxa a 1r d’ESO per poder-lo fer confinats. S’explica com el projecte on els robots Lego Mindstorms ja donaven voltes físicament a un tancat utilitzant sensors de contacte i ultrasons, es va transformar en un projecte per simular la circulació a una carretera amb sensors de llum però en Scratch. També com els alumnes de 2n d’ESO van donar continuïtat al projecte fent un videojoc de cotxes.

Finalment es dona una pista de com es transformaran altres projectes utilñitzant Scratch i Openroberta per poder-los desenvolupar al curs 2020-21 de forma virtual, sense manipulació de materials compartits, i amb la possibilitat de fer-los a l’escola o confinats a casa.

Carlos Garcia Macias <cgarcia@escolesgarbi.cat>

 

CEIP Nº 49 de Puçols. Elx (Alacant). La realidad virtual en educación primaria: un nuevo paradigma educativo.

La intención de nuestra comunicación es describir un marco de trabajo para docentes de educación primaria que pueda servir como ayuda para fomentar un movimiento docente de tecnificación de centros caracterizado principalmente por la introducción de la realidad virtual en las aulas, así como de otros dispositivos con tecnologías similares. Con esto pretendemos iniciar un paradigma educativo que fomente el rendimiento de nuestro alumnado, ofreciéndole los medios adecuados para su pleno desarrollo. Se expondrán una selección de 50 aplicaciones móviles (iOs/Android) que pueden servir como ejemplo para comenzar con un proyecto de realidad virtual, todas ellas adecuadas para educación primaria.

Claudia Torres Pastor <claudia.torres@estudiants.urv.cat>


PANELL DE COMUNICACIONS: INNOVACIÓ A LA UNIVERSITAT I FORMACIÓ DEL PROFESSORAT

 

La innovació docent en els centres universitaris.

Actuacions que es realitzen en els centres universitaris on el seu professorat perceben millores significatives (aprenentatges, satisfacció...)
Resultats de l'estudi DIM-EDU 2020 (Projecte Centres Innovadors)

Pere Marquès Graells <peremarques@pangea.org>

 

iTutoría, una herramienta de empoderamiento gracias a la Covid-19.

A partir de la situación de pandemia Covid-19, se abordó la iTutoria como estrategia docente unviersitaria. Se llevó a cabo esta experiencia innovadora obteniendo positivos beneficios

Esther Maria Secanilla Campo <Esther.Secanilla@uab.cat>, Nair Zárate Alva <nairelizabeth.zarate@uab.cat>

 

Les pràctiques dels estudiants universitaris en centres escolars durant el confinament per la pandèmia covid19.

Les pràctiques habituals dels estudiants dels Graus d'Educació es van veure sobtadament afectades per l'estat d'alarma i confinamemt causat per la pandèmia Covid-19 durant els mesos de març a juny de 2020 (ambdós inclosos). Cada Univerditat, cada tutor i cada escola va fer front a aquesta situació de manera diversa. En aquesta comunicació s'exposa un cas concret considerat d'èxit per a tots els agents implicats (estudiants, families dels infants, tutors de centre i equip directiu, professorat universitari)

Marta Fuentes Agustí <mfuentes@uoc.edu>


Les TROBADES DE CENTRES INNOVADORES són jornades gratuïtes organitzades a cost zero. Ningú cobra (ni ponents ni organitzadors), ningú paga. Aquestes empreses aporten un petit patrocini que cobreix les despeses de viatge dels organitzadors.

Per a poder deixar comentaris aquí cal registrar-se prèviament a la XARXA EDUCATIVA DIM-EDU

NOTICIAS SOBRE LA JORNADA

ENCUENTRO DE CENTROS INNOVADORES EN A CORUÑA. A las 24 h. del 22 de abril, se cerrarán las inscripciones. 

RED EDUCATIVA DIM-EDU

Actualmente DIM-EDU es una red social educativa que conecta más de 25.000 agentes educativos de todo el mundo; de ellos, 15.000 son participantes activos en algunas de sus actividades y 5.000 están inscritos en la red.

Su objetivo es promover la innovación educativa orientada a la mejora de la calidad y la eficacia de la formación que ofrecen los centros docentes, y así contribuir al desarrollo integral de los estudiantes  y al bienestar de las personas y la mejora de la sociedad. Ver más...

Próximos ENCUENTROS DE CENTROS INNOVADORES Para enviar un evento a esta AGENDA rellenar este formulario.

ENLACES RECOMENDADOS

   

© 2024   Creado por Pere Marquès.   Tecnología de

Emblemas  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio